söndag 3 maj 2015

Skrivelse till kommunen ang pågående skolutredning

Skickat till kommunen 15/4-2015

Fördelas till alla i Fågelfors så att vi kan alla underteckna samt eventuellt kommentera. Vi kommer i början av maj skicka alla undertecknade dokument till kommunen, så att de kan se hur många står bakom förslaget.
Tack till alla som har undertecknat"Vi som föräldrar i Fågelfors vill att våra barn ska få en likvärdig utbildning som landets andra barn -Med kunniga och vänliga lärare i en trygg miljö.”Vid mötet d. 23/2 på skolan i Fågelfors om den pågående skolutredningen blev det bland annat sagt att vi ska ha likvärdiga skolor. Skolor där alla är trygga och blir sedda.
Detta är en av anledningarna till att vi tror på att vi måste bevara de små skolorna till varje pris. Den enda nackdelen med en liten skola kan vara att det finns färre kompisar att välja mellan. Å andra sidan känner alla varandra väl. Detta resulterar i mindre mobbning eftersom att alla är mer synliga.


Att alla elever är mer synliga är också sant i klassrummet. Det bör definitivt vara lättare att se och värdera varje elev som lärare i en klass med lägre elevantal. En liten skola är en skola där elever känner sig trygga, blir sedda och bekräftade.Vi förstår att det finns ett problem med brist på behöriga lärare.
Men det blir inte mer attraktivt att flytta till Högsby kommun om ytterskolorna stängs ned och det bara finns en stor skola. Det finns de som vill ha ett stort samhälle och gå på en stor skola, de bosätter sig i större städer. Och sedan finns det de som vill bo i ett lite samhälle med en liten skola, där människor känner varandra. Vi har valt att bo i ett litet samhälle för att vi vill att våra barn ska gå på en liten och trygg skola.


Av de alternativ som nämndes på mötet, stöder vi modellen där ytterskolorna får vara kvar även om det betyder att lärare och elever kan behöva resa lite mer. Som det är nu åker klasser till Högsby för att läsa vissa ämnen. Detta verkar att fungera bra. Om man fortsätter med det i kombination med att lärare med behörighet i enskilda ämnen kan åka ut till ytterskolorna tror vi att man har en modell som håller i längden och som alla tjänar på. Ex på tisdagar åker behörig engelskalärare först till Fågelfors för att undervisa i engelska och sedan vidare till Fagerhult.Naturligtvis är ingen restid och många behöriga lärare att föredra, men när det nu inte finns, kommer vi hoppas att lärarna kommer att acceptera denna modell med öppna armar och ge våra barn den bästa utbildningen de förtjänar.

Vi hoppas att ni tar våra synpunkter med i era överväganden för vår skolas framtidInga kommentarer:

Skicka en kommentar